Ostatnio miałam trochę problemów z żołądkiem. To sprowokowało mnie do pieczenia biszkoptów i często wymyślałam z nimi coś nowego.
Jednego dnia oglądałam Bake Off, w którego odcinku uczestnicy piekli rolady.
No i przepadłam... :)
Moja propozycja to kawowo-kakaowy biszkopt z kremem cukierniczym na bazie mleczka kokosowego. Dla każdego kto lubi kawę i kokos (jak ja).
/Biszkopt:/
- 5 jajek
- 150 g cukru, drobnego
- 100 g mąki
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka świeżo mielonej kawy
Oddzielić białka od żółtek.
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając drobny cukier.
Do piany z białek wlać żółtka, dodać przesianą mąkę z kakao i kawą.
(Tutaj muszę się przyznać, że nie zawsze przesiewam. Ale ponoć się powinno;)
Masę biszkoptową przelać na prostokątną formę do rolady, wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec przez 15 minut w 180 stopniach.
Kuchenną ściereczkę posypać cukrem (drobnym/cukrem pudrem).
Przełożyć na nią upieczoną roladę i ciasną zawinąć razem ze ściereczką.
Odstawić do wystudzenia./Krem kokosowy:/
źródło przepisu na krem: - 5 żółtek
- 100 g drobnego cukru do wypieków
- 40 g mąki pszennej
- 10 g skrobi ziemniaczanej
- 400 ml mleka kokosowego
Żółtka i cukier utrzeć do białości i puszystości. Dodać 50 ml mleka, mąki i zmiksować.
Resztę mleka zagotować. Na wrzące mleko wlać masę żółtkową i gotować, mieszając często, jak budyń, do zgęstnienia. Lekko ostudzić i przykryć pokrywką.
Krem przełożyć na roladę i zawinąć.
Przełożyć do lodówki i schłodzić.
Gotowe ciasto można polać czekoladą stopioną z odrobiną oleju kokosowego.
Przechowywać w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz