środa, 25 marca 2015

Waniliowe maślane ciasteczka



To przepis dla wszystkich, którzy wiedzą lub chcą doświadczyć JAK WIELE ZMIENIA DODANA PRAWDZIWA WANILIA do zwykłego kruchego ciasta. Diabeł tkwi w szczegółach...W związku z tym jest to jedna z moich Wielkanocnych propozycji ;)Proste ciasteczka, którym można nadać dowolne kształty są idealną propozycją do koszyka lub na świąteczny stół. Można je dowolnie udekorować. Ja zostaję przy najprostszej wersji.

/Przepis sprzed kilku lat z miesięcznika Kuchnia (cytuję zgodnie z oryginałem, *moje uwagi)/

/Około 2 duże blachy ciasteczek:/
  • 180g miękkiego masła
  • 170g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • ziarenka z 1 laski wanilii
  • 330g mąki pszennej**
Masło ucieramy na puszystą masę, łączymy z cukrem pudrem. Dodajemy jajko, sól, i ziarenka z wanilii. Mieszamy, wsypujemy mąkę. Ucieramy na gładką masę. Ciasto zawijamy w przezroczystą folię i na godzinę wkładamy do lodówki. Następnie rozwałkowujemy na grubość około 5 mm, wycinamy dowolne kształty. Układamy na blaszce wyściełanej pergaminem. Pieczemy w 180 stopniach przez 13-15 minut.

LUKIER:

1 białko
1-1,5 szklanki cukru pudru
sok z 1/4 cytryny

Wszystkie składniki ucieramy około 15 minut. W lukrze nie może być najmniejszych grudek. Ma być na tyle gęsty, by można zrobić z niego wzorek o dowolnym kształcie (nie może się rozlewać). Jeśli wyjdzie zbyt suchy, dodajemy odrobinę wody, a jeśli za rzadki wsypujemy odrobinę cukru pudru. Lukrem można malować po wystudzonych ciastkach albo przykleić nim masę cukrową czy marcepanową.


*zamiast ekstraktu waniliowego dodałam 0,5 łyżeczki rumu waniliowego
** czasami używam mąki razowej, w proporcji 3:1 (3 części mąki pszennej, 1 część mąki razowej)




Prześlij komentarz