Ulubione waniliowe ciasteczka.Co roku u mnie na Wielkanoc.
Prawdziwa wanilia nadaje wyjątkowego smaku, zupełnie innego niż syntetyczne zamienniki.
Dla tych ciasteczek warto poświęcić więcej czasu na wycinanie, poszukanie dobrej wanilii i prawdziwego masła. Odwdzięczą się jako smaczna przekąska i dekoracja wielkanocnego stołu.
/Przepis sprzed kilku lat z miesięcznika Kuchnia (cytuję zgodnie z oryginałem)
/Około 2 duże blachy ciasteczek:/
- 180g miękkiego masła
- 170g cukru pudru
- 1 jajko
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- ziarenka z 1 laski wanilii
- 330g mąki pszennej
LUKIER:
- 1 białko
- 1-1,5 szklanki cukru pudru
- sok z 1/4 cytryny
Wszystkie składniki ucieramy około 15 minut. W lukrze nie może być najmniejszych grudek. Ma być na tyle gęsty, by można zrobić z niego wzorek o dowolnym kształcie (nie może się rozlewać). Jeśli wyjdzie zbyt suchy, dodajemy odrobinę wody, a jeśli za rzadki wsypujemy odrobinę cukru pudru. Lukrem można malować po wystudzonych ciastkach albo przykleić nim masę cukrową czy marcepanową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz