sobota, 21 marca 2015

Babeczki kakaowo-pomarańczowe z wiśniami


Ten przepis to wariacja na temat ciasta czekoladowo-pomarańczowego Nigelli. Jak niemalże wszystko co Nigelli i prawie wszystko co kakaowe jest to jeden z najbardziej niezawodnych "sposobów" na coś pysznego i prostego.


/Około 10-12 babeczek:/ 
  • 125g masła, w temperaturze pokojowej
  • 2 łyżki miodu
  • 2 jajka
  • 125g cukru trzcinowego (można zastąpić cukrem palmowym)
  • 150g mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki kakao
  • skórka i sok z jednej pomarańczy
  • wiśnie (20-24)
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać miód i jajka.
Mąkę wymieszać z sodą oczyszczoną i kakao, następnie dodając do wcześniej przygotowanej masy.
Pomarańczę sparzyć, dokładnie wyszorować i zetrzeć z niej skórkę oraz wycisnąć sok.
Wszystko dokładnie połączyć.
Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Do każdej nakładać czubatą łyżkę ciasta oraz powciskać po dwie wisienki.
Polecam :)
Prześlij komentarz