Ten przepis to wariacja na temat ciasta czekoladowo-pomarańczowego Nigelli. Jak niemalże wszystko co Nigelli i prawie wszystko co kakaowe jest to jeden z najbardziej niezawodnych "sposobów" na coś pysznego i prostego.
/Około 10-12 babeczek:/
- 125g masła, w temperaturze pokojowej
- 2 łyżki miodu
- 2 jajka
- 125g cukru trzcinowego (można zastąpić cukrem palmowym)
- 150g mąki pszennej
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżki kakao
- skórka i sok z jednej pomarańczy
- wiśnie (20-24)
Mąkę wymieszać z sodą oczyszczoną i kakao, następnie dodając do wcześniej przygotowanej masy.
Pomarańczę sparzyć, dokładnie wyszorować i zetrzeć z niej skórkę oraz wycisnąć sok.
Wszystko dokładnie połączyć.
Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Do każdej nakładać czubatą łyżkę ciasta oraz powciskać po dwie wisienki.
Polecam :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz