Niezawodne i ponadczasowe. Można je upiec z różnymi owocami. U mnie najczęściej z jabłkami i malinami.
Na podstawie: TEGO PRZEPISU.
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru (u mnie pół na pół biały cukier z cukrem daktylowym)
- 1,5 szklanki mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki wody
- 1 łyżka octu
- 4-5 małych jabłek, obranych i posiekanych na kawałeczki
- łyżeczka cukru trzcinowego (grubego, na posypkę)
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę.
Dodać płynne składniki (olej, wodę i ocet).
Powoli dosypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać.
Przełożyć do formy i na wierzchu rozłożyć owoce, delikatnie je dociskając.
Posypać grubym cukrem.
Piec około 40 minut, aż patyczek wetknięty w ciasto będzie suchy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz