czwartek, 2 lutego 2017

Szarlotki ryżowe (tartaletki)


Bardzo prosty, szybki i efektowny przepis.
Któż nie da się skusić na szarlotkową tartaletkę?
Z mąką ryżową, która smakuje jak dzieciństwo, jabłkami, które są na czasie zawsze i wszędzie.

  • 100 g masła
  • 100 g mąki pszennej
  • 100 g mąki ryżowej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • 2 łyżki syropu z agawy
  • jabłka prażone

    Masło utrzeć z syropem, cukrem i jajkiem.
    Dodać oba rodzaje mąki i dokładnie połączyć.
    Gładkie ciasto schłodzić w lodówce (najlepiej upiec na następny dzień).

    Ciastem wyłożyć tartaletki i na wierzch każdej włożyć odpowiednią ilość jabłek prażonych (w zależności od wielkości spodów).
    Z tego ciasta można także zrobić kruszonkę na wierzch tartaletek.
    Piec w 190 stopniach około 20 minut.
    Smacznego!
Prześlij komentarz