sobota, 6 czerwca 2015

Babeczki jogurtowe z limoncello





O ile za jogutem nie każdy przepada, to wszelakie jogurtowe przysmaki cieszą się popularnością. Ja sama jestem zwolenniczką i jednego i drugiego.

W dniu takim jak ten nie każdy ma ochotę na stanie przy kuchennym blacie z wałkiem w ręku. Dla tych, którzy mają w zanadrzu sezonowe owoce, jogurt i kilka podstawowych produktów proponuję babeczki. Kluczowym składnikiem jest chęć. Jak ją masz to je zrobisz. Szybkie, proste i pyszne. Nie wymagają użycia miksera. Do zrobienia dla każdego.

/12 babeczek:/
  • mały jogurt naturalny (150 g)
  • 1 jajko
  • 2 łyżki limoncello (lub likieru pomarańczowego)
  • 2 łyżki oleju
  • 100 g drobnego cukru
  • 170 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • owoce sezonowe (u mnie truskawki, poziomki i morele)

    Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

    Jogurt, jajko,  olej i likier umieścić w dużej misce i wymieszać ruzgą do ubijania/widelcem.
    Dodać cukier i zamieszać.
    Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawać do mokrych składników, mieszając.
    Ciasto przełożyć do wyłożonej papilotkami formy.
    Do każdego wgłębienia powciskać owoce (jeśli są większe to pokroić na kawałki).

    Piec w 180 stopniach 20-25 minut.

     

Prześlij komentarz