środa, 20 maja 2015

Kuki z czekoladą i kokosem (na pełnoziarnistej mące ryżowej)


Przepis zaczerpnęłam od Doroty. To rodzaj ciasteczek, który zazwyczaj MUSZĘ WYPRÓBOWAĆ. Mąka ryżowa sprawia, że są one bardzo delikatne w smaku i mają idealną konsystencję. Zmieniłam proporcje i jestem bardzo zadowolona z efektu. Polecam każdemu, kto lubi kokos. Tym, którzy nie też :)

/Składniki na 30 ciasteczek:/
  • 120 g masła
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 1 szklanka pełnoziarnistej mąki ryżowej
  • 1  szklanka wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka rumu
  • 100 g mlecznej czekolady, posiekanej

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Dwie duże blachy wyłożyć papierem do pieczenia.
Masło utrzeć z cukrem.
Dodać jajko, rum i połączyć.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy maślanej.
Wsypać wiórki kokosowe, wymieszać.
Na końcu dodać posiekaną czekoladę i wszystko delikatnie, ale dokładnie połączyć.
Formować kulki wielkości orzecha włoskiego i wykładać na przygotowane blachy.
Jeśli ciasto się bardzo klei, można je przed formowaniem schłodzić w lodówce.

Piec w 175 stopniach około 15 minut.
Prześlij komentarz